Langkau ke kandungan utama

Buat Sendiri Udang Kering Yang Dijamin Bersih, Boleh Guna 2 Cara Mudah! Ikuti Cara Wanita Ini

Mudah je rupanya nak buat udang kering sendiri di rumah yang pastinya lebih segar,terjamin kebersihannya malah lebih menjimatkan! Tanpa perlu ragu-ragu.Iyalah jika beli dikedai, adakalanya udang keringnya berbau hapak, sudah lama serta diragui cara pemprosesannya.Berikut merupakan cara membuat udang kering sendiri dirumah yang dikongsikan oleh Suhaila Ishak sebagai panduan mak-mak;

“Ragu-ragu dengan kebersihan udang kering yang dibeli, mari buat sendiri, senang dan sedap dijamin bersih lagi halal”

Bahan-Bahan:

Udang segar (Saya guna udang laut yang kulit keras tu)
Sedikit Garam

Cara Membuat:

1.Rebus udang segar dengan sedikit garam.
2. Rebus sampai kering air.
3. Keringkan udang kering tersebut dengan dua cara;

 

Cara 1
Jemur dibawah cahaya matahari sampai betul-betul kering.Jika cuaca panas, jemur sehari pun dah boleh kering.

Cara 2
Kalau malas jemur masukkan dalam oven suhu 100-150 darjah. Bakar sampai betul- betul kering dalam 20 minit untuk kekalkan rasa manis udang tu.

4. Bila dah betul-betul kering masukkan dalam plastik, kemudian ramas-ramas je udang kering tersebut untuk asingkan isi dengan kulit udang.

5. Siap!Segarkan! makan camtu je pun sedap.

6. Simpan dalam balang kedap udara.

 

Selamat Mencuba!

 

Sumber: Suhaila Ishak

Via Mingguan Wanita



http://www.satkoba.com/tips/wanita-ini-ajar-buat-sendiri-udang-kering-yang-dijamin-bersih-boleh-guna-2-cara-mudah