Langkau ke kandungan utama

Resepi tempoyak ikan bilis petai

Siapa peminat tempoyak ikan bilis petai meh angkat tangan sikit ! Faveret CN ni tau. Cuma makan tempoyak ikan bilis petai bersama nasi dah membuatkan CN lupa tentang diet. Bertambah nasi tau! Cara membuat tempoyak ikan bilis petai ni mudah je. Jom baca resepi tempoyak ikan bilis petai cara CN. Sangat mudah! 

resepi tempoyak ikan bilis petai, tempoyak ikan bilis petai, cara membuat tempoyak ikan bilis petai, tempoyak petai, resepi tempoyak petai
Tempoyak ikan bilis petai

Resepi Tempoyak Ikan Bilis Petai


Bahan-bahan membuat tempoyak ikan bilis petai


>> 2 ulas bawang putih *
>> 5 ulas bawang merah *
>> Segenggam cili padi *
>> Segenggam ikan bilis- nak lebih pun boleh
>> 3 sudu tempoyak (nak letak sekilo pon bpleh ikut selera masing-masing)
>> Daun kunyit - hiris (urat tengah daun yang keras tu dibuang ye)
>> Petai - ikut tekak masing-masing nak berapa papan pun
>> Air
>> Gula dan garam

# Tumbuk bahan bertanda *. Kalau malas boleh pakai blender je.

Cara-cara membuat tempoyak ikan bilis petai


>> Tumis bahan tumbuk/blend sampai garing & masukkan ikan bilis
>> Dah sebati baru masukkan tempoyak & 1 cawan air. Kacau sampai agak-agak masak & pekat baru masukkan gula dan garam.
>> Agak-agak dah pekat ikut citarasa masing-masing baru masukkan petai & hirisan daun kunyit.
>> Nak basah-basah sikit tambah la air sikit. Kacau 3-4 kali terus tutup api. Jangan lama-lama,petai kalau masak sangat rasa dah tak sedap.
>> ok,SIAP!! Boleh makan dengan nasi panas-panas, ikan pekasam @ ikan gelama masin, kompem gajah lalu pon korang x perasan !


~ Sharing is caring from Cikgu Norazimah ~



http://www.cekgunorazimah.com/2018/01/resepi-tempoyak-ikan-bilis-petai.html